Informace o projektu 2016

V Indonésii:

V roce 2016 jsem byla na Borneu pouze od ledna do konce března. Působila jsem jako odborný poradce pro organizaci Konservasi Biota Laut Berau věnující se ochraně mořských želv.

Společně s místními ochranáři se snažíme o efektivní přímou ochranu karet obrovských na jejich líhních plážích. Oblast Berau na severovýchodním Borneu je 8. největším líhništěm karet obrovských na světě. Bohužel ani tato výjimečná důležitost místo nechrání před nelegálním sběrem želvích vajec a jejich prodejem ke konzumaci. Zaměstnanci Konservasi Biota Laut Berau svou činností na ostrovech Bilang-bilangan a Mataha efektivně chrání 50% líhních pláží v oblasti a dlouhodobě se snaží pod svou ochranu získat i zbylé líhní pláže na dalších ostrovech.

Věnujeme se také vzdělávání místních. Věřím, že velké změny začínají od nejmenších, a tak chodíme do příbřežních škol, vyučujeme děti angličtinu, povídáme a hrajeme si s nimi o želvách (pexeso, desková hra), sbíráme společně s nimi odpadky z pláží a snažíme se je naučit šetrnému životnímu stylu. Věřím, že pokud si děti budou s želvami hrát, budou se o nich chtít časem i něco dozvědět a v budoucnu se budou snažit jednat tak, aby nepřispívali k jejich ubývání.

S přímou ochranou želv na plážích i se vzděláváním v oblasti nám můžete pomoci jako dobrovolníci (viz Jak pomoci).

Osvěta ale chybí nejen mezi místními. Do Indonésie a všech tropických zemí, kde se želvy vyskytují, přijíždí ročně trávit dovolenou mnoho turistů. Jen z ČR jezdí do Indonésie ročně více než 5000 lidí. Turisté často netuší, že konzumací drobných vajec připomínajících pingpongové míčky prodávaných na trzích přispívají k ubývání kriticky ohrožených druhů. Návštěvníky tropických oblastí je třeba informovat i o tom, jak vypadají šperky z želvoviny a vysvětlit jim, že ohleduplným cestováním mohou velmi pomoci k ochraně přírody. Za tímto cílem bylo vytvořeno video v indonéštině i angličtině (indonéská verze ZDE: , anglická verze ZDE:), které bychom rádi umístili na letiště v oblasti Berau, kde ho mohou návštěvníci shlédnout a o situaci želv se dozvědět. Budeme rádi, pokud budete videa šířit (česká verze ZDE:).

Velkou výzvou je pro nás redukce prodeje želvoviny na ostrově Derawan v naší oblasti. Lidé kvůli výdělku z prodeje šperků turistům zabíjejí kriticky ohrožené karety pravé, turisté zase nevědí, že levné hnědožluté náramky a přívěšky jsou vyrobeny z krunýřů vzácných želv. Snažíme se učit místní obyvatele vyrábět suvenýry ve tvaru želv z kokosových ořechů, aby mohli dál vydělávat a zároveň nemuseli prodávat výrobky ze želvoviny.

Kromě činnosti pro Konservasi Biota Laut Berau, spolupracuji na monitoringu kvality želvích center v Indonésii a usiluji o vytvoření vzorového centra na ochranu mořských želv na západní Sumatře v místě, kde jsem studovala a kde se vyskytuje mnoho státních center na ochranu mořských želv, která ale svým způsobem činnosti spíše přispívají ke snižování želvích populací než k jejich ochraně (viz popis v kapitole centra na ochranu želv). Distribucí deskových her a pexes do školek, škol a želvích center v rámci celé Indonésie se také snažím přispět ke vzdělávání v celé oblasti. Děti se pomocí her už o želvách učí na severní i západní Sumatře, na Jávě, Bali, Sulawesi i u nás na Borneu.

V České republice:

Od začátku dubna do konce roku 2016 jsem byla v ČR. Při této příležitosti proběhlo několik reportáží pro rádia a mnoho přednášek o situaci mořských želv. Realizovaly se výstavy fotografií, lidé sbírali plyšové hračky ve tvaru želv do indonéských školek a vyšlo hodně článků.

Reportáž v televizi:

4.12.2016 na ČT2 v pořadu Nedej se přehrát ZDE:

Rozhovory v rádiu:

Český rozhlas 2 – Klub Rádia Junior přehrát ZDE:

Český rozhlas 2 – povídání o Indonésii, dětech ale i zvířatech v této zemi s krásnou bohužel ale velmi ohroženou přírodou – Klub Rádia Junior přehrát ZDE:

Články:

článek od dobrovolnice Evy Novákové čtěte ZDE:

článek na iReceptáři ZDE:

www.teramagazin.cz

článek v ZOO magazínu ZDE:

článek na iReceptáři ZDE:

Když mi bylo tak 12, přála jsem si chránit želvy a napsala jsem dopis několika ředitelům ZOO, co pro to mám udělat, abych si svůj sen splnila….dnes želvy chráním a Karel ze Strakonic si přál setkat se se mnou a o želvách a mojí práci si popovídat, MF DNES mu to splnila a setkání zprostředkovala. Karel o tom napsal článek MF DNES – Karel

osvěta v Cosmopolitanu ZDE:

o Světovém dni želv v Ekolistu ZDE:

Želvy v Nedělním BLESKU ZDE:

článek v časopise Příroda ZDE:

povídání v Ekolistu o tom, jaké je to být biologem na Borneu..  ZDE:

Psychologie DNES ZDE:

www.teramagazin.cz

Želví zpravodaj:

leden

únor

březen

duben

květen - srpen

září - listopad