Informace o projektu 2015

V Indonésii:

V roce 2015 tak jako už od března 2014 jsem dlouhodobě na Borneu a působím jako odborný poradce pro mezinárodní společnost Turtle Foundation (Konservasi Biota Laut Berau) věnující se ochraně mořských želv.

Společně s místními ochranáři se snažíme o efektivní přímou ochranu karet obrovských na jejich líhních plážích. Oblast Berau na severovýchodním Borneu je 8. největším líhništěm karet obrovských na světě. Bohužel ani tato výjimečná důležitost místo nechrání před nelegálním sběrem želvích vajec a jejich prodejem ke konzumaci. Zaměstnanci Turtle foundation (Konservasi Biota Laut Berau) svou činností na ostrovech Bilang-bilangan a Mataha efektivně chrání 50% líhních pláží v oblasti a dlouhodobě se snaží pod svou ochranu získat i zbylé líhní pláže na dalších ostrovech.

Věnujeme se také vzdělávání místních. Věřím, že velké změny začínají od nejmenších, a tak chodíme do příbřežních škol, vyučujeme děti angličtinu, povídáme a hrajeme si s nimi o želvách (pexeso, desková hra), sbíráme společně s nimi odpadky z pláží a snažíme se je naučit šetrnému životnímu stylu. Věřím, že pokud si děti budou s želvami hrát, budou se o nich chtít časem i něco dozvědět a v budoucnu se budou snažit jednat tak, aby nepřispívali k jejich ubývání.

S přímou ochranou želv na plážích i se vzděláváním v oblasti nám můžete pomoci jako dobrovolníci (viz Jak pomoci).

Osvěta ale chybí nejen mezi místními. Do Indonésie a všech tropických zemí, kde se želvy vyskytují, přijíždí ročně trávit dovolenou mnoho turistů. Jen z ČR jezdí do Indonésie ročně více než 5000 lidí. Turisté často netuší, že konzumací drobných vajec připomínajících pingpongové míčky prodávaných na trzích přispívají k ubývání kriticky ohrožených druhů. Návštěvníky tropických oblastí je třeba informovat i o tom, jak vypadají šperky z želvoviny a vysvětlit jim, že ohleduplným cestováním mohou velmi pomoci k ochraně přírody. Za tímto cílem bylo vytvořeno video v indonéštině i angličtině (indonéská verze ZDE: , anglická verze ZDE: ), které bychom rádi umístili na letiště v oblasti Berau, kde ho mohou návštěvníci shlédnout a o situaci želv se dozvědět. Budeme rádi, pokud budete videa šířit (česká verze ZDE: ). Pro zájemce jsme rovněž vytvořili možnost stát se v na Borneu v projektu na ochranu mořských želv dobrovolníkem (viz bližší informace na stránce jak pomoci).

Velkou výzvou je pro nás redukce prodeje želvoviny na ostrově Derawan v naší oblasti. Lidé kvůli výdělku z prodeje šperků turistům zabíjejí kriticky ohrožené karety pravé, turisté zase nevědí, že levné hnědožluté náramky a přívěšky jsou vyrobeny z krunýřů vzácných želv. Kromě osvětové činnosti pro turisty vyrábí zaměstnanci Turtle Foundation (Konsevasi Biota Laut Berau) suvenýry ve tvaru želv z kokosových ořechů. Snažíme se učit místní obyvatele tyto přívěsky vyrábět a nabízet je prodejcům želvoviny na ostrově Derawan jako alternativu, aby mohli dál vydělávat a zároveň nemuseli prodávat výrobky ze želvoviny.

Kromě činnosti pro mezinárodní společnost Turtle Foundation (Konservasi Biota Laut Berau),   spolupracuji na monitoringu kvality želvích center v Indonésii a usiluji o vytvoření vzorového centra na ochranu mořských želv na západní Sumatře v místě, kde jsem studovala a kde se vyskytuje mnoho státních center na ochranu mořských želv, která ale svým způsobem činnosti spíše přispívají ke snižování želvích populací než k jejich ochraně (viz popis v kapitole centra na ochranu želv). Distribucí deskových her a pexes do školek, škol a želvích center v rámci celé Indonésie se také snažím přispět ke vzdělávání v celé oblasti. Děti se pomocí her už o želvách učí na severní i západní Sumatře, na Jávě, Bali, Sulawesi i u nás na Borneu.

V České republice:

Většinu roku 2015 budu v Indonésii, červen a červenec ale strávím v ČR a věřím, že při té příležitosti stějně jak tomu bylo i v lednu 2015 proběhne mnoho reportáží pro rádia a televize i přednášek spojených s promítáním fotografií o situaci mořských želv. Během mé nepřítomnosti probíhají v ČR výstavy fotografií (knihovna Liberec, Česká Lípa, Zoo Ústí nad Labem…), lidé sbírají plyšové hračky ve tvaru želv do indonéských školek a publikuji články.

18.1. byla v české televizi  odvysílána reportáž o želvách a našem projektu.
Podívejte se na záznam a prosím šiřte odkaz ZDE:

Rozhovory pro rádio:

Český rozhlas 2 -pořad „Pro slepičí kvoč“ přehrát ZDE:

Český rozhlas Brno – pořad Apetýt přehrát ZDE:

Český rozhlas 2 – Klub rádia Junior přehrát ZDE:  potěší hlavně děti

Český rozhlas Ostrava přehrát ZDE:

pořad Casablanca  přehrát ZDE:

Český rozhlas Junior přehrát ZDE:  Je to hlavně povídání o biologii želv, o rozdílech mezi jednotlivými druhy, o jejich roli v oceánu i způsobech života.
To, co o želvách víte a jak moc mořské želvy znáte, si pak můžete otestovat v krátkém kvízu o želvách na webu Českého rozhlasu Junior ZDE:

Vědecké publikace:

poster představující výsledky výzkumu karet pravých v oblasti Berau Poster_2015_Hawksbill-Study_ISTS_Dalaman byl prezentován mezinárodní převážně vědecké veřejnosti na Annual Symposium on Sea Turtle Biology and Conservation – Sea Turtle Society (ISTS) v Dalaman v Turecku v dubnu 2015

Články:

článek od dobrovolnice Anny Poledňákové o hlídání želv na na Kapverdách ZDE:

článek o kouři, palmovém oleji a Dajácích, co neznají Evropu a touží po mobilu ZDE:

Na vandr s želvami v týdeníku REFLEX ZDE:

článek o školách v Čechách a v Indonésii a co mají společného s želvami..časopis Rodina a škola ZDE:

želvy v Aha pro ženy ZDE:

otevřený rozhovor o životě s želvami i plánech do budoucna.. MF DNES - středočeský kraj , MF DNES- praha

článek o želvách a želvovině na cestovatelském webu planetacestovani.cz ZDE:

China tours podporuje ochranu mořských želv ZDE:

článek o tom, jak dobrovolnice Alexandra Zdenková povídala dětem z Žatce o své cestě, o želvách i našem projektu ZDE:

Svět ženy

Želví zpravodaj:

leden

únor

březen

duben

květen

červen

červenec

srpen

září

říjen

listopad

prosinec